fbpx

Aluevaalihaasteesta kehkeytyi Karjalan ja Savon välinen kamppailu

Millä hyvinvointialueella on tammikuun aluevaalien korkein äänestysprosentti? Minkä kunnan äänestäjät käyvät aktiivisimmin vaaliuurnilla ja nappaavat torikahvit itselleen?

Aluevaalihaaste

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue haastoi savolaiset tammikuisten aluevaalien äänestyskilpailuun, jossa korkeimmasta äänestysprosentista kisataan alueiden kesken. Etelä-Karjala ja Etelä-Savo ovat nyt liittyneet mukaan aluevaalihaasteeseen. Pohjois-Savo ilmoitti osallistumisestaan jo aiemmin.

Aluevaalihaasteessa voittaja on korkeimman äänestysprosentin saavuttanut hyvinvointialue, ja häviäjä tarjoaa torikahvit siinä voittaja-alueen kunnassa, jossa äänestetään kaikkein vilkkaimmin.

  • Toivomme korkeaa äänestysprosenttia, sillä aluevaltuusto on erittäin tärkeä toimielin asukkaiden peruspalveluista päätettäessä. Savolaisuuteen kuuluu pieni kilpailuhenkisyys ja lähdemme innolla mukaan haasteeseen. Kyllähän ilmaiset torikahvit aina kelpaavat, kommentoi muutosjohtaja Sami Sipilä.

Kyselytutkimukset osoittavat, että aluevaalit tunnetaan huonosti ja kansalaisten äänestysaktiivisuus on jäämässä alhaiseksi. Leikkimielisellä kilpailulla tavoitellaan aluevaalien tietoisuuden ja äänestysinnon kasvattamista.

Aluevaalihaaste on levinnyt valtakunnalliseksi, sillä haaste eteni nopeasti Pirkanmaalle, Varsinais-Suomeen, Pohjanmaalle, Kainuuseen ja Lappiin. Myös Keski-Suomi, Päijät-Häme ja Kymenlaakso ilmoittivat viime viikolla kisaavansa keskenään korkeimmasta äänestysprosentista.

Tammikuussa ensimmäistä kertaa järjestettävissä aluevaaleissa hyvinvointialueille valitaan valtuutetut, jotka käyttävät valtaa sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä pelastustoimessa. Päättäjät joutuvat pohtimaan myös niitä ongelmia, joita syntyy väestön ikääntymisestä, syntyvyyden laskusta ja työvoimapulasta.

Aluevaalien virallinen äänestyspäivä on 23. tammikuuta. Ennakkoäänestys käynnistyy 12. tammikuuta. Aluevaalilautakunnat vahvistavat vaalitulokset 26. tammikuuta, jolloin myös Karjalassa ja Savossa sijaitsevien neljän hyvinvointialueen välinen kamppailu ratkeaa.

Lisätietoja antaa:

Sami Sipilä henkilökuva | Etelä-Savon sote-uudistus

Sami Sipilä

KONSERNIPALVELUJEN TOIMIALAJOHTAJA
044 770 0577
sami.sipila@etela-savo.fi