fbpx

Aluevaalit

Suomen historian ensimmäiset aluevaalit järjestettiin sunnuntaina 23.1.2022. Vaalipiirinä toimi hyvinvointialue ja vaaleissa valittiin jäsenet ja varajäsenet hyvinvointialueiden aluevaltuustoihin.

Sote-uudistuksen myötä Suomi on jaettu 21 hyvinvointialueeseen, jotka aloittavat toimintansa vuoden 2023 alusta. Yksi hyvinvointialueista on Etelä-Savon hyvinvointialue, joka muodostuu Enonkosken, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mikkelin, Mäntyharjun, Pertunmaan, Pieksämäen, Puumalan, Rantasalmen, Savonlinnan ja Sulkavan kunnista.

Aluevaaleissa hyvinvointialueellemme valittiin 59 aluevaltuutettua päättämään siitä, kuinka eteläsavolaisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut järjestetään alueellamme vuodesta 2023 eteenpäin.

Aluevaltuuston toimikausi alkaa 1.3.2022, jonka jälkeen se vastaa hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta sekä käyttää hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa. Sitä ennen hyvinvointialueen hallintoa rakentaa väliaikainen valmistelutoimielin (vate), jonka tehtäviin kuuluu myös osallistuminen ensimmäisten aluevaalien järjestämiseen. Aluevaltuuston toimikausi on neljä vuotta. Jatkossa hyvinvointialueen aluevaalit järjestetään aina kuntavaalien yhteydessä. Seuraavat aluevaalit järjestetään vuonna 2025.

Äänestäminen aluevaaleissa

Aluevaaleissa vaalipiirinä toimii hyvinvointialue. Toisin sanoen Etelä-Savossa asetetut ehdokkaat ovat ehdokkaina koko Etelä-Savon hyvinvointialueella. Tämä tarkoittaa sitä, että voit antaa äänesi oman kotikuntasi ehdokkaan sijaan myös ehdokkaalle, jonka kotikunta on jokin muu Etelä-Savon hyvinvointialueeseen kuuluva kunta.

Vaalien tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti suhteelliseen vaalitapaan perustuvassa ääntenlaskennassa samalla tavalla kuin esimerkiksi kunta- tai eduskuntavaaleissakin.

Kunnat vastaavat vaalien järjestämisestä alueellaan. Myös aluevaaleissa annetut äänet lasketaan kunnissa.

Äänestyspaikat

Varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikkasi sekä lähialueesi ennakkoäänestyspaikat selviävät äänioikeusilmoituksesta. Jos olet ilmoittanut vastaanottavasi viranomaistiedotteet sähköisesti, ilmoitus äänioikeudestasi löytyy Suomi.fi -palvelusta.

Aluevaalilautakunta

Aluevaalilautakunnan puheenjohtajana toimii Eero Aarnio ja varapuheenjohtajana Antti Haapala. Aluevaalilautakunnan sihteereinä toimivat Annaliisa Leinonen ja Anna-Maija Juvonen, vaalitietojärjestelmän käytöstä vastaa Arto Nykänen ja toimistotehtäviä hoitaa Jaana Virtaniemi. Etelä-Savon aluevaalilautakunta kokoontuu Mikkelin kaupungintalolla. Väliaikaista valmistelutoimielintä aluevaalilautakunnassa edustaa lakimies Aki Rasimus.

Aluevaalilautakunnan kokoukset

Aluevaalilautakunnan kokousten esityslistat ja pöytäkirjat julkaistaan 5.11.2021 alkaen kootusti täällä: https://eshva.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames

Kokous 4.11.2021

Pöytäkirja on luettavissa täällä: https://etela-savo.fi/wp-content/uploads/2021/11/Aluevaalilautakunta-4.11.2021-Poytakirja.pdf

Liite 1: https://etela-savo.fi/wp-content/uploads/2021/11/Poytakirjan-ote-§-62-1.pdf

Liite 2: https://etela-savo.fi/wp-content/uploads/2021/11/Aluevaalilautakunnnan-asettamispaatos-1.pdf

Kokous 26.1.2022

Pöytäkirja on luettavissa täällä: https://etela-savo.fi/wp-content/uploads/2022/01/poytakirja.pdf

Lisätietoja aluevaaleista löydät osoitteesta: https://vaalit.fi/aluevaalit

Aluevaaleista selkokielellä osoitteissa:
https://selkokeskus.fi/selkojulkaisut/aluevaalit-2022-selkokielella/
https://selkosanomat.fi/kuva/suomi/aluevaalit-tammikuussa/

Ajankohtaista aluevaaleista