fbpx

Haavakoulutuspilotille toivotaan jatkoa ja laajentamista koko alueen toimipisteisiin

Etelä-Savon sote-uudistuksen haavahoidon pilotissa edistetään haavahoidon osaamista Essoten alueella. Kevään ja kesän aikana pilotin projektiryhmä on järjestänyt haavahoidon koulutuksia Essoten asumispalveluyksiköissä. Koulutukset räätälöitiin aina yksiköiden tarpeiden mukaisesti ja ne sisälsivät muun muassa aseptiikkaa haavanhoidossa, tyypillisimpiä haavoja ja niiden hoitoa sekä ennaltaehkäisyä, haavan vaiheiden tunnistamista ja haavahoidon kirjaamiskäytäntöjä.

Koulutuksen onnistumisesta kerättiin tietoa kyselyn avulla, jonka tulokset olivat hyvin positiivisia. Kaikki vastaajista kokivat koulutuskäynnin edistävän haavahoidon osaamista. Suurin osa vastaajista arvioikin, että heidän haavahoitonsa perusosaaminen oli hyvää, mutta lisäkoulutus koettiin tarpeelliseksi. Ohjausvierailulla ja konsultaatioiden yhteydessä tuli esille tarve jatkossakin yksiköihin jalkautumiselle sekä matalan kynnyksen konsultaatiolle.  

  • Toivon pilotille jatkoa! Nyt selkeä yhteyshenkilö keltä kysyä neuvoa. Lisäksi ns. haavanhoitajan käynti säännöllisesti talossamme olisi erityisen hyvä asia ja tämä on paras tapa oppia, kertoo koulutukseen osallistunut henkilö.
  • Kentälle jalkautuminen on ollut mielekästä ja meitä on odotettu. On ollut mukava jakaa omaa asiantuntijuutta sekä kehittää uutta konseptia ja uusia toimintamalleja. Tämän jälkeen ammattilaiset ovat ottaneet tarvittaessa matalalla kynnyksellä yhteyttä haavanhoidossa, kertovat pilottityöntekijät.

Syksyn aikana jatketaan ohjausvierailuja Essoten kotihoidon yksiköissä. Lisäksi järjestetään kohderyhmän haavayhdyshenkilöille workshop-koulutuksilla. Ohjaus- ja koulutusvierailujen lisäksi pilotti julkaisee yhteensä 5 haavainfoa, jotka julkaistaan Essoten intrassa. Näistä ensimmäinen on julkaistu kesällä ja toinen tietoisku on luettavissa tämän tiedotteen lopuksi.

Lisätietoja antavat:

Sirpa Roitto

Haavahoidon asiantuntija / Sairaanhoitaja (AMK)  

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

040 359 7270

sirpa.roitto@essote.fi

Elisa Lajunen henkilökuva | Etelä-Savon sote-uudistus

Elisa Lajunen

Asiantuntija
040 359 7008
elisa.lajunen@etela-savo.fi

Haavahoidon tietoisku 2: Laskimoperäinen alaraajahaava

  • Sääressä on usein turvotusta ja ihomuutoksia, kuten ihottumaa tai suonikohjuja
  • Sijaitsee tavallisesti säären alakolmanneksella
  • Raajan iho on lämmin
  • Haava on erittävä, kostea ja matalapohjainen
  • Kipu helpottaa raajaa nostamalla
  • Kiireellisyys 8–30 vrk eli lääkärin konsultaatio haavadiagnoosin saamiseksi ja jatkohoidon suunnittelemiseksi. Selvitetään perussairauksien vaikutus haavahoitoon kuten sydämenvajaatoiminta ja diabetes
  • Haavan syntyyn vaikuttaa yleisimpänä laskimoiden vajaatoiminta sekä lisäksi vähäinen liikunta ja ylipaino.
  • Ennaltaehkäisyyn ja hoitoon käytetään kompressiosidontoja ja hoitosukkia