fbpx

Hei eteläsavolainen, me tehdään sote-maakuntauudistus yhdessä!

Etelä-Savon sote-maakuntauudistuksen valmistelu on edennyt tehokkaasti vaiheeseen, jossa säkillinen hyviä ajatuksia on muuttunut pikkuhiljaa pyörimään alkavaksi lumipalloksi. Sote-uudistuksen alueellinen valmistelu on Etelä-Savossa lähtenyt liikkeelle kokonaisuutena hyvin, ja mikä tärkeintä, erinomaisessa yhteishengessä. 

Haluamme muistuttaa, että julkisen keskustelun sävyistä huolimatta Etelä-Savon sote-maakuntauudistusta tehdään jo täydellä vauhdilla alueiden ja organisaatioiden tiiviinä, rakentavana ja lämminhenkisenä yhteistyönä. Huomio on kiinnitetty yksiselitteisesti ihmisiin ja palveluihin, ei hallinto- tai organisaatiorakenteisiin. Yhteisenä tavoitteenamme on löytää valtion ohjauksen mukaisesti paras mahdollinen palvelumalli asiointikanavineen lapsille, nuorille ja perheille, työikäisille sekä ikääntyneille. Tähän työhön ovat lämpimästi tervetulleita kaikki Etelä-Savon alueet ja sote-toimijat. 

Maakuntalaiset, asiakkaat ja potilaat, sote- ja pelastusammattilaiset, henkilökunta, poliittinen ohjaus, viestijät, yrittäjät, järjestöt, oppilaitokset, kolmas sektori, vanhus- ja vammaisneuvostot, nuorisovaltuusto, Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos osallistuvat Etelä-Savon sote-maakuntauudistuksen valmisteluun vielä kuluvan syksyn aikana mm. säännöllisesti kokoontuvien ryhmien, työpajojen, kyselyiden, webinaarien ja pikavaikuttamisen muodossa. Lisäksi käymme aktiivista keskustelua eri alojen asiantuntijoiden kanssa kussakin vaiheeseen tarkoituksen mukaisesti. 

Korona ei toistaiseksi ole haitannut yhteiseen hiileen puhaltamista, päinvastoin. Uusia työpajamenetelmiä on kuvailtu tehokkaiksi ja tasavertaisiksi mm. ikääntyneiden työpajaan osallistuneiden taholta. Kehitämme osallisuusmuotoja jatkuvasti palautteen perusteella. 

Kutsumme kaikki eteläsavolaiset mukaan sote-uudistuksen valmisteluun vaikuttamaan yhteiseen tulevaisuuteemme. Etela-savo.fi -sivustolla voit jättää kokemuksesi, ajatuksesi tai kysymyksesi suoraan uudistustiimille, osallistua kuukausittain vaihtuvaan pikakyselyyn ja tilata uutiset suoraan omaan sähköpostiisi. Valmistelun kuulumisia ja keskustelua voit seurata myös Facebookissa Etelä-Savon sote-maakuntauudistus –sivulla. 

Loppusyksyn aikana julkaisemme kyselyn, josta kerättävä data vaikuttaa suoraan uusien palvelu- ja toimintamallienkehitykseen. Lisäksi järjestämme avoimen keskustelun webinaarin palvelujen kehitykseen liittyen. Maakuntalaiset pääsevät mukaan myös mm. tulevaisuuden sote-keskuksen digitaalisen asiointi-ikkunan käyttäjäkokemuksen kehittämiseen. 

Uusien palvelujen ja toimintamallien pilotointi on yksi keskeisimpiä tehtäviämme vuosina 2021-2022. Näistä piloteista valitaan onnistuneimmat jatkokehitykseen. Samalla rakenteita uudistaen pääsemme siirtymään Etelä-Savon maakunnan järjestämiin sote- ja pelastuspalveluihin 1.1.2023, siten että ne vastaavat eteläsavolaisten tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla. Sen jälkeen palvelukehitys jatkuu – yhteisen maakunnan toimesta. 

Miltä sote- ja pelastuspalvelut näyttävät vuonna 2030 Sinun näkökulmastasi? 

Yhteistyöhön ja keskusteluun kutsuen, 

Uudistustiimi, Etelä-Savon sote-maakuntauudistus 

Sami Sipilä henkilökuva | Etelä-Savon sote-uudistus

Sami Sipilä

KONSERNIPALVELUJEN TOIMIALAJOHTAJA
044 770 0577
sami.sipila@etela-savo.fi