fbpx

Digilääkäri -pilotti

Osana Etelä-Savon sote-uudistusta otetaan Essoten ja Pieksämäen alueilla käyttöön asukkaille maksuton Digilääkäripalvelu, jossa asukkaat saavat chat-yhteyden lääkäriin klo 6–24 välisenä aikana. Palvelun tuottaa Mehiläinen Oy.

Maksuton digilääkäri

Digilääkäripalvelu on tarkoitettu ei-kiireellisille, lääkärin hoitoa vaativille asioille. Voit ohjautua palveluun suoraan OmaMehiläisen www-sivuilta (oma.mehilainen.fi) tai OmaMehiläisen mobiilisovelluksesta. Lisäksi pääset käyttämään palvelua myös Essoten www-sivujen (www.essote.fi) tai Chatin kautta.

Kirjaudu OmaMehiläisen palveluun omilla pankkitunnuksillasi. Palvelu tunnistaa sinut automaattisesti, ja pääset käyttämään digilääkäripalvelua maksuttomasti, mikäli olet Essoten tai Pieksämäen alueen asukas.

Muistilista palvelun käyttöön:

 1. Digilääkärissä hoito tapahtuu chat-keskustelun välityksellä klo 6–24 välisenä aikana
 2. Palvelu on tarkoitettu Essoten ja Pieksämäen alueiden asukkaille ja on käyttäjille maksuton. Rekisteröityessäsi digilääkärijärjestelmään, syötä osoitetietosi palveluun. Käyttöoikeutesi tunnistetaan postinumeroalueesi perusteella. 
 3. Palveluun pääset kirjautumaan:
  • Mehiläisen www-sivuilta (oma.mehilainen.fi)
  • OmaMehiläisen mobiilisovelluksella (lataa sovellus puhelimeesi!)
 4. Digilääkäripalvelu sopii erityisen hyvin seuraaviin oireisiin:
  • Silmätulehdukset ja muut silmäoireet
  • Virtsatietulehdukset
  • Allergiaoireet
  • Iho-oireet, akne, hyönteisenpistot
  • Tuki- ja liikuntaelinoireet
  • Ehkäisy ja gynekologiset asiat
  • Yleinen terveysneuvonta

Digilääkäripalvelut osana Etelä-Savon sote-uudistusta

Digilääkäripalvelulla sekä muilla sähköisen asioinnin palveluilla pyritään keventämään palvelurakennetta, parantamaan palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta sekä hillitsemään kustannusten kasvua. Digilääkäripalvelu hankitaan yksityiseltä palveluntarjoajalta (Mehiläinen Oy) kokeilujakson ajan, koska palveluntarjoajalla on olemassa valmiit palvelumallit ja resurssit päivystystyyppiseen chat-lääkäripalveluun.

Palveluntarjoajalla on 150 lääkäriä vastaamassa yhteydenottoihin ja vasteaika on keskimäärin 2 minuuttia. Digilääkäripalvelun avulla on mahdollista vastata Etelä-Savon lääkäripulaan, vapauttaa aikaa fyysistä vastaanottoa tarvitseville asiakkaille sekä vähentää ruuhkaa päivystyksessä.

Kokeilun tavoitteena on selvittää digilääkäripalvelun käyttöä ja vaikutusta Etelä-Savon alueella. Palvelua on tarkoitus laajentaa koko tulevan hyvinvointialueen käyttöön kokemusten perusteella. Kokeilu rahoitetaan sote-uudistuksen valtionavustuksella.

Digiasiointi

Etelä-Savon sote-uudistuksessa uudistetaan ja yhtenäistetään toimintatapoja ja -prosesseja digitaalisten välineiden avulla, joilla voidaan vahvistaa:

 • saatavuutta,
 • vaikuttavuutta ja
 • tuottavuutta.

Digitalisaatio on keino nostaa asiakas keskiöön ja tarjota palveluja yhä asiakaskeskeisemmin. Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on yhdenmukaistaa sote-palveluihin ohjautumisen kanavia. Uudistuksen aikana luodaan vaiheittain rakentuva digitaalinen asiointi-ikkuna, joka sisältää useita sähköisiä yhteydenottotapoja. Digilääkäri toimii osana uutta digitaalista asiointi-ikkunaa, johon otetaan uudistuksen aikana käyttöön useita digitaalisia työkaluja.

Visiokuva asiointi-ikkunasta:


Etelä-Savon sote-uudistuksen syksyllä 2020 tuottamaan verkkokyselyyn vastasi 519 henkilöä koko Etelä-Savon maakunnasta. Vastausten perusteella 45 % olisi valmis asioimaan tulevaisuudessa pääsääntöisesti digitaalisesti. Kyselyn mukaan palveluilta toivottiin, että ne olisivat helposti saatavilla ja helposti käytettävissä, muun muassa puhelimella.

Pilotin vastuuhenkilöt

Heli Järnefelt
Pilotin vastuuhenkilö Essote / Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
040 359 6605
heli.jarnefelt@essote.fi

Harri Makkonen
Pilotin vastuuhenkilö Pieksämäki / Pieksämäen sosiaali- ja terveyspalvelukeskus
044 368 6710
harri.makkonen@pieksamaki.fi

Mika Perttu henkilökuva | Etelä-Savon sote-uudistus

Mika Perttu

Palvelualuejohtaja,
sote-keskuspalvelut
040 359 9775
mika.perttu@etela-savo.fi
Elisa Lajunen henkilökuva | Etelä-Savon sote-uudistus

Elisa Lajunen

Asiantuntija
040 359 7008
elisa.lajunen@etela-savo.fi

Kysy lisää tai osallistu kehittämiseen!

Aiheeseen liittyviä artikkeleja