fbpx

Omavalvontaohjelma varmistaa eteläsavolaisten oikeuksien sekä asiakas- ja potilasturvallisuuden toteutumisen sote-palveluissa

SOTE-omavalvontaverkoston kansallinen foorumi kokoontui 24.11.2020 ja paikalla oli sote-valvonnasta kiinnostuneita sekä vastaavia yli sata osallistujaa ympäri Suomea. Etelä-Savon sote-uudistuksesta paikalla oli Niina Kaukonen. Niinan vastuulla on omavalvontaohjelman laatiminen Etelä-Savon hyvinvointialueelle, jonka työstäminen aloitetaan vuoden 2021 alkupuolella. Työssä hyödynnetään edellisen sote-uudistuksen valmistelutyötä liittyen omavalvonta -ohjelmaan.  

Omavalvontaohjelmassa kuvataan ne menettelyt, joilla varmistetaan, että sosiaali- ja terveydenhuollon toiminta ja palvelut järjestetään asukkaiden oikeuksia sekä asiakas- ja potilasturvallisuutta turvaavalla ja edistävällä tavalla. Lisäksi omavalvontaohjelmalla varmistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan ja palvelujen suunnitelmallisuutta, korkeatasoista laatua, palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta sekä palveluja käyttävien yhdenvertaisuutta. Omavalvontaohjelman onnistunut käyttöönotto ja hyödyntäminen toiminnassa varmistaa asiakas- ja potilasturvallisuutta siirtymävaiheessa ja tulevassa toiminnassa. 

Niina Kaukonen kertoi foorumissa Sote -palveluntuottajien valvonnasta käytännössä ja esimerkkejä maakunnista. Lisäksi käytiin läpi hyväksi todettuja käytäntöjä, kuten verkkopohjaista sote-palvelujen omavalvontakoulutusta. Foorumissa katsottiin myös kohti tulevaa ja mietittiin miten Valvira sekä aluehallintovirastot näkevät tulevan roolinsa sote-uudistuksessa ja tulevilla hyvinvointialueilla.  

Tiedolla johtaminen nostettiin tärkeänä kehittämisalueena myös valvonnassa. Myös tulevat hyvinvointialueet joutuvat miettimään, millä työvälineillä ja tiedolla johtamisen menetelmillä valvontatyötä koko alueella toteutetaan. Tietojohtamisesta voi lukea lisää verkkosivuilamme Rakenneuudistuksen hankepäällikkö Paula Puseniuksen kirjoittamasta blogitekstistä.  

SOTE-omavalvontaverkosto jatkaa hyvää yhteistyötä, jotta kansallisesti voidaan tehdä yhteneväisiä toimintamalleja sekä jakaa hyviä käytäntöjä verkoston kesken. Etelä-Savon sote-uudistuksen uudistustiimi laatii tietoon perustuvaa omavalvontaohjelmaa Niinan johdolla ja hyvässä kansallisessa ohjauksessa.

Lue Paula Puseniuksen tietojohtamista käsittelevä blogi tästä

Niina Kaukonen henkilökuva | Etelä-Savon sote-uudistus

Niina Kaukonen

Ikääntyneiden palvelujen toimialajohtaja
044 794 4003
niina.kaukonen@etela-savo.fi