fbpx

Sosiaalityötä terveydenhuollossa

Saamme terveyssosiaalityössä olla monella tasolla aitiopaikalla soten rajapinnoilla. Olemme kiinteä ja tärkeä osa terveydenhuollon arkea ja linkki sosiaalihuoltoon ja muuhun palvelujärjestelmään. Terveyssosiaalityössä on jotain sellaista, mitä sote-uudistuksessakin käytännön tasolla tavoitellaan. Sosiaalityöntekijät ja -ohjaajat tekevät työtä yhdessä asiakkaiden, hoitajien, lääkäreiden ja muiden erityistyöntekijöiden kanssa.

Tavoitteemme on olla helposti lähestyttävä, matalan kynnyksen oikea-aikainen maksuton palvelu. Se, että työhuoneemme sijaitsevat lähellä terveydenhuollon yksiköitä ja osallistumme moniammatillisiin tiimeihin, tuo sosiaalityön näkyvämmäksi terveydenhuollossa. Pelkkä näkyväksi tekeminen ei kuitenkaan riitä. Tehtävämme on arjen ja konkretian tasolla auttaa sairastumisen ja vammautumisen aiheuttamissa elämänmuutoksissa.

Tuoko sote-uudistus ratkaisua siihen sosiaaliturvan ja palvelujen viidakkoon, jossa asiakkaamme yrittävät olla eksymättä? Me terveyssosiaalityöntekijät ja -ohjaajat haluamme kulkea asiakkaan rinnalla sen ajan, kun on tarpeellista. Haluamme suunnistaa yhdessä sumuisessa ja sokkeloisessa viidakossa, auttaa löytämään valoa ja vaihtoehtoja vaikeisiin hetkiin. Aina emme onnistu; on kiireinen päivä tai koko viikko ja liian paljon priorisoitavaa. Tai viidakko ei olekaan tiheä, vaan täynnä kuoppia, joissa ei näyttäisi olevan verkkoja ottamassa kiinni. Joskus meidänkin on vaikeaa suunnistaa viidakossa oikeaan suuntaan. Viestini asiakkaille ja terveydenhuollon henkilöstölle kuitenkin on; olemme täällä teitä varten. Yksin ei tarvitse jäädä, suunnistetaan yhdessä viidakon läpi.

Kirjoittanut

Anu Ritsilä
Terveyssosiaalityön yksikön esimies
anu.ritsila@essote.fi
044 351 2347

Terveyssosiaalityö tunnetuksi -blogisarjan edellisessä kirjoituksessa terveyssosiaalityön harjoittelija Jasse kirjoitti tämän kevään kokemuksistaan: https://etela-savo.fi/terveyssosiaalityon-harjoittelijana-koronakevaana/. Seuraavana blogisarjassa saamme kuulla terveyssosiaalityöntekijöiden ja -ohjaajien ajatuksia.