fbpx

Terveyssosiaalityön harjoittelijana koronakeväänä

Olisi vähättelyä sanoa, etteivätkö koronatilanteen luomat olosuhteet olisi huomattavasti muovanneet terveyssosiaalityön harjoittelukokemustani. Olen kuitenkin alusta lähtien päässyt mukaan niin uusien kuin ennestään tuttujen asiakkaiden tapaamisiin, moniammatillisiin tiimeihin ja yhteistyökumppaneiden neuvotteluihin.

Terveyssosiaalityöntekijän arki on näyttäytynyt minulle opiskelijana nopeasti muuttuvana ja ajoittain hektisenä, mutta ennen kaikkea antoisana ja eettisesti kestävänä työnä. Ohjaajani sanoja lainatakseni: ’’kuka tahansa meistä voisi olla seuraavana hetkenä avun tarvitsijana’’. Sairastuminen tai äkillinen vammautuminen ei katso ikää, sukupuolta tai vuosituloja. Tämä tarkoittaa terveyssosiaalityön kannalta sitä, että asiakkaissa on nähtävillä valtava kirjo erilaista tarinaa, elämäntilannetta ja tuen tarvetta. Sairastuminen tuo terveyteen liittyvän huolen lisäksi mukanaan epävarmuutta toimintakyvystä, taloudellisesta tilanteesta ja arjessa pärjäämisestä.

Asiakkaan luokse mennessä voi olla, että sosiaalityöntekijänä et tiedä etukäteen juuri mitään hänen tilanteestaan. Näissä kohtaamisissa terveyssosiaalityöntekijän rooli voi olla mitä tahansa elämäntilanteen ja vaikkapa sosiaaliturvajärjestelmän jäsentäjästä asianajajaan ja myötäeläjään. Usein kaikkia näitä samanaikaisesti. Harjoittelun aikana itselleni on konkretisoitunut ajatus siitä, että asiakkaan elämä jatkuu myös sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Näissä murrostilanteissa sosiaalityön laaja, sosiaalisen ihmisen huomioiva näkökulma on mitä keskeisin ja siksi korvaamaton osa kattavaa, asiakaslähtöistä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia tuottavaa terveydenhuoltojärjestelmää.

Kirjoittanut:

Jasse Vihavainen
Essoten terveyssosiaalityö – Harjoittelija
jesse.vihavainen@essote.fi
040 656 7254