fbpx

Vate ja lakkaavat organisaatiot korostavat yksituumaisuutta ja yhteistä edunvalvontaa

Väliaikainen valmistelutoimielin Vate ja hyvinvointialueuudistuksessa lakkaavien organisaatioiden johto kokoontuivat yhteiseen keskusteluun ensimmäisen kerran 23.8.2021. Puheenvuoroissa korostui hyvän keskusteluyhteyden merkitys ja vastakkainasettelun tarpeettomuus.

Etelä-Savon hyvinvointialueen väliaikainen toimielin Vate oli kutsunut etätapaamiseen Essoten, Sosterin ja Vaalijalan kuntayhtymän sekä pelastuslaitoksen ja Pieksämäen, Rantasalmen ja Sulkavan hallitusten puheenjohtajiston edustajat. Vaten puheenjohtaja Saara Tavi kuvaa käytyä vuoropuhelua hyvähenkiseksi ja rakentavaksi.

  • On selvää, että tulemme jatkamaan säännöllistä vuoropuhelua. Siltaamisvaihe, jossa siirrymme uudelle hyvinvointialueelle, on lyhyt. Samalla ratkaistavana on tärkeitä toimintoihin liittyviä kysymyksiä. Hyvään lopputulokseen pääsemiseksi tarvitsemme koko sitä osaamista, jota meillä maakunnassa on, Tavi sanoo.

Kokouksessa oltiin yhtä mieltä siitä, että vuoropuhelu ja yhteistoiminnallinen työskentely ovat tarpeen, sillä valmisteluaikaa ei ole paljon.

Isoja asioita työn alla

Isoista yhteisistä asioista kokouksessa puhuttivat mm. tietojärjestelmähankkeet, uudis- ja korjausrakentamisen kustannukset, työvoimapula sote-ammattilaisista, talouden tiukat raamit sekä tarve yhteiselle ja yhdenmukaiselle edunvalvonnalle. 

  • Haasteita tulee riittämään, tarvitsemme vahvan yhteisen edunvalvonnan sekä yhteydenpidon ministereihin ja muuhun valtionhallintoon. Ykkösasioina alueen edunvalvonnassa tulevat olemaan väestön ikääntymisen ja vähenemisen riittävän huomioon ottamisen rinnalla kahden päivystävän sairaalan rahoituksen turvaaminen hyvinvointialueelle, valmistelujohtaja Risto Kortelainen toteaa.

Keskustelutilaisuudessa todettiin myös, että lakkaavilla organisaatiolla on itsenäinen päätöksenteko-oikeus mm. henkilöstöasioissa vuoden 2022 loppuun, mutta mahdollisesti vapautuvia tehtäviä kannattaa jo myös etupainotteisesti pohtia hyvinvointialueen aloittamista ajatellen. Vaaleilla valittavat hyvinvointi aluevaltuusto ja -hallitus aloittavat työskentelynsä maaliskuussa 2022. Etelä-Savon hyvinvointialue aloittaa varsinaisen toimintansa 1.1.2023 ja työllistää tuolloin noin 7000 sote- ja pelastusalan ammattilaista.

Lisätietoja antaa:

Saara Tavi, puheenjohtaja, 044 4174 100, saara.tavi@sosteri.fi

Risto Kortelainen, valmistelujohtaja, 050 5228 677, risto.kortelainen@essote.fi

Sami Sipilä, muutosjohtaja, 044 7700 577, sami.sipila@etela-savo.fi