fbpx

Ympäristöterveydenhuolto jää kuntien järjestettäväksi tässä vaiheessa

Etelä-Savon väliaikainen toimielin käsitteli kokouksessaan 24.11.2021 myös tila- ja tukipalveluita ja työterveyshuoltoa.

Väliaikainen valmistelutoimielin päätti keskeyttää ympäristöterveydenhuollon siirron valmistelun Etelä-Savon hyvinvointialueelle. Tämä johtuu siitä, että alueen kaikilla kunnilla ei ole mahdollisuutta siirtää palveluja hyvinvointialueelle vuoden 2023 alusta.

  • Voimaanpanolaissa edellytetään, että siirron tulee koskea alueen kaikkien kuntien ympäristöterveydenhuollon järjestämisvastuuta. Mikäli jokin kunta haluaa jatkaa tehtävän järjestämistä itse, niin silloin siirron edellytykset eivät täyty, muutosjohtaja Sami Sipilä toteaa.
  • Mikkelin seudun ympäristöpalvelut ja Keski-Savon ympäristötoimi Pieksämäen osalta jatkavat ennallaan, kuntien toimintana. Sen sijaan Sosterin ympäristöterveydenhuollon tulee organisoitua uusiksi kun hyvinvointialue aloittaa, Sipilä jatkaa.
     

Sosterin ympäristöterveydenhuollossa asian järjestelyt ovat Sipilän mukaan jo käynnissä. Seuraavan kerran ympäristöterveydenhuollon siirto hyvinvointialueille tulee mahdollisesti ajankohtaiseksi 1.1.2026, valtakunnallisen aluehallinnon ja monialaisten maakuntien selvityksen mukaisesti (valtiovarainministeriön tiedote 12.1.2021: https://vm.fi/-/hyvinvointialueille-ehdotetaan-siirrettavaksi-ymparistoterveydenhuollon-tehtavia-1.1.2026 ).

Yhteistä työterveyshuoltoa ryhdytään valmistelemaan

Valmistelutoimielin teki päätöksen ryhtyä valmistelemaan työterveyshuollon kilpailutusta tulevan Etelä-Savon hyvinvointialueen noin 7000 työntekijälle. Asian etenemisestä päätettiin niin, että valmistelu alkaa nyt ja päätös kilpailutukseen lähtemisestä tulee aluevaltuuston päätettäväksi keväällä 2022.

Valmistelutoimielimen päätös ilmoitetaan myös vastauksena Essote-kuntayhtymän lausuntopyyntöön.

Tila- ja tukipalveluiden asiat olivat esillä

Tila- ja tukipalvelujen valmistelukokonaisuuden valmisteluvastuulle kuuluvat kiinteistö- ja tilahallinto, johon kuuluvat myös kiinteistönhuollon palvelut, välinehuolto, lääkintätekniikka ja logistiikka mukaan lukien varastointi sekä tuotannolliset tukipalvelut. Tuotannollisia tukipalveluja ovat ruokapalvelut ja puhtauspalvelut.

Valmistelutoimielin kuuli kokouksessa vastuuvalmistelija Veli-Matti Thuren esityksen tila- ja tukipalvelujen valmistelutilanteesta.

Valmistelutoimielin päätti, että asiaa koskevat linjaukset tuodaan seuraavaan valmistelutoimielimen kokoukseen 22.12.2021 ja esitetään tavoitteita yhdistämisjärjestelyille ja -hyödyille.

Lisätiedot

Saara Tavi henkilökuva | Etelä-Savon sote-uudistus

Saara Tavi

Sosiaalipalvelujen toimialajohtaja
044 417 4100
saara.tavi@sosteri.fi
Sami Sipilä henkilökuva | Etelä-Savon sote-uudistus

Sami Sipilä

KONSERNIPALVELUJEN TOIMIALAJOHTAJA
044 770 0577
sami.sipila@etela-savo.fi
Risto Kortelainen henkilökuva | Etelä-Savon sote-uudistus

Risto Kortelainen

Vaten esittelijä
050 5228 677
risto.kortelainen@essote.fi

Vaten esityslistat ja pöytäkirjat: https://eshva.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames